Het leven is heel eerlijk

Ze had beter voor zich kunnen blijven kijken.
Ze had beter voor zich kunnen blijven kijken.

 

Je kunt zeggen dat het leven niet eerlijk is en dat is misschien ook zo. Je kunt God en al zijn familieleden vervloeken omdat je niet de kansen kreeg die je wilde. Je kunt bij de pakken neerzitten omdat je een handicap hebt of ongeneeslijk ziek bent. Je hebt niet alles voor het zeggen maar het is ook waar dat je soms je leven zelf in de hand moet nemen. Dan de regisseur en dan weer een pluisje in de wind. Het is allemaal waar. Je moet maar nemen wat er komt en de kunst is om mee te bewegen of een enkele keer is het goed om helemaal niets te doen.

Voor een maatschappelijke organisatie maak ik een portretboek, met allemaal impressies van cliënten en de vrijwilligers, geschreven en getekend. Ik zie voor me wat ik al wist, maar wat me toch weer met ontzag vervult: het gaat er niet om wat je bereikt in je leven, het gaat niet om geld of goed. Het gaat erom hoe je het doet, hoe je leeft en hoe je liefhebt.

Ik sprak laatst een inspirerend mens. Hij kon alleen maar in bed liggen en had de hele dag pijn. Toch schiep hij de mooiste schilderijen, had hij genoeg vrienden om hem heen en iedereen die hem ontmoette werd geraakt door hem. Ik ben er nog stil van. En ook dat vervult me met dankbaarheid: wat doe ik mooi werk. En dat allemaal omdat ik op een dag besloten heb dat ik alleen nog maar wilde doen wat ik fijn vind: schrijven, tekenen, mensen ontmoeten. Ook ik heb het allemaal niet cadeau gekregen en soms heb ik het met bakken cadeau gekregen, maar wat ik heb moeten leren is te zien en te kijken: kijken naar wat ik kan, kijken naar wat ik fijn vind, kijken naar wat het beste bij me past. En zien. Zien hoe gezegend ik ben met een gezond lijf, een helder hoofd, een creatief talent en een gelukkig leven.

En ja, er gebeurt wel eens wat, en ja het gaat allemaal niet vanzelf. Dat kan zijn omdat ik te hard iets wil wat niet bij me past of omdat ik niet graag genoeg wil. Of omdat ik niet durf. Het is niet zo dat het leven niet eerlijk is, het leven is juist heel eerlijk. En het geeft je soms wat je verdient en soms neemt het je van alles af. Daar heb je het maar mee te doen. En verder: tel je zegeningen en werk hard en vergeet onderweg niet van het uitzicht te genieten!

 

Goede reis,

Duif

Scroll naar boven