Nieuwe spulletjes

portret Tineke voor opdracht Staedion

 

Portret in woord en beeld in opdracht van Staedion van een bewoner in  Den Haag Zuidwest die binnenkort moet verhuizen. 

 

 Bijna iedereen uit de oude buurt is verhuisd. Ze waren allemaal met jonge gezinnen toen ze hier begonnen, met kinderen die speelden op de weiden, die schaatsen op de sloten achter. Ze stond vaak op haar balkon te kletsen met de buren van de flat aan de achterkant. En als ze ´s-avonds met de hond ging wandelen, was ze altijd laat, want ze kwam veel bekenden tegen onderweg. Haar zoon en dochter waste ze nog in het lavet, omdat er geen douche was in het begin. Zij en haar man hadden een bedkast in de woonkamer, die ze iedere avond uitklapten, zodat de kinderen een eigen kamer konden hebben.

Tineke werd vorig jaar in oktober 70. Ze zijn nog lekker uit eten geweest met de kinderen en hun gezinnen. Daar houdt ze van.  Zij en haar man gaan iedere ochtend aan de wandel of een stukje fietsen en dan lekker nog een terrasje met een bakkie koffie. Maar dat kan nu jammer genoeg niet.

Ze heeft altijd in de schoonmaak gewerkt. Het werk vond ze leuk, maar nu ze met pensioen zijn, verveelt ze zich geen moment. Lekker bewegen, naar buiten, iedere week op bezoek bij haar dochter in de Bloemenbuurt.  En tot haar moeder in 2019 overleed, ging ze een paar keer per week bij haar op bezoek. Ze werd 91. Het portret op de schouw laat een vrouw zien met heldere lieve blauwe ogen, net als Tineke zelf.

Haar man vindt het niet zo leuk dat ze moeten verhuizen, maar Tineke vindt het niet echt erg. Natuurlijk zal zij het missen, het groen om haar heen, de rust, het vrije uitzicht, de bomen. Maar er is ook veel veranderd, de buurt is niet meer zoals vroeger. Alle winkels bij haar om de hoek aan het Zicht zijn allemaal weg. Er was een bakker, een slager, een bloemist, een schoenmaker, een sigarenwinkel. Er was jaarlijks een braderie en oud en nieuw werden altijd groots gevierd.

Ze verheugt zich op de verhuizing. Dan kan ze fijn nieuwe spulletjes kopen en een nieuw huis inrichten. Ze is al een beetje aan het rondkijken waar ze het liefst zou willen wonen. Aan het eind van het jaar zullen ze hun urgentieverklaring krijgen. Ze wil wel erg graag in “haar buurtje” blijven.

Scroll naar boven