Angst of liefde in de VS

Bjork, illustratie bij Angst of liefde in de VS, blog Esther van der Wegen

Hij noemt zich Q Shaman en hij is de meest opvallende belager van het Capitool op 6 januari, de dag waarop een deel van de wereld Driekoningen viert. Koningen Caspar, Balthazar en Melchior kwamen mirre wierook en goud naar het kindje Jezus brengen ter ere van zijn geboorte, zo gaat het verhaal. Lang kon het gezin niet genieten van deze geschenken, want Jozef, de vader van het kind kreeg de waarschuwing dat Herodes zijn zoon wilde vermoorden, omdat de vorst bang was zijn macht kwijt te raken. Op deze dag stond een acteur verkleed als sjamaan de woorden van complotbrenger Q’anon en de opruiende retoriek van president Donald Trump uit te dragen in het hart van de democratie van de Verenigde Staten.

In deze ontmoeting op deze dag zit zoveel symboliek dat het me duizelt. Nadia Bolz Weber, schrijver en theologe, houdt een verhaal op Instagram over haar openbaring rond het verhaal wat op 6 januari wordt herdacht, de ochtend voor de bestorming van het Capitool. Ze vergelijkt de twee mantypen: Herodes, die zelfs zijn eigen zonen offert, omdat hij bang is zijn macht kwijt te raken en Jozef, die, als hij hoort van de dreiging van de moord op Jezus, naar Egypte vlucht, een vijandige omgeving voor hem en zijn gezin. Maar hij doet het, om ze te beschermen. Twee gezichten, twee mensen die keuzes maken. Uit angst. Uit liefde.

Ik ben een Brabantse van afkomst en hoewel ik al bijna dertig jaar niet meer in Brabant woon, ik ga altijd nog in mijn geboortestad carnaval vieren. “Met carnaval gaan alle maskers af”, zeggen wij altijd. Dat wil zeggen dat je met carnaval je ware gezicht toont. Ik moest daaraan denken toen ik acteur Jake Angeli met zijn geschminkte gezicht, zijn bontmuts en zijn hoorns zag.  We zien zijn clowneske outfit en we horen zijn boodschap, die we kennen, omdat we die repeterende zinnen al een jaar horen: pedonetwerken, bloeddrinken van baby’s, deep state en Trump als de verlosser. Is hij een soldaat van God? Is hij een krijger in dienst van Herodes? Ik heb wel een idee, maar wie het leest mag zijn keuze maken. Angst of liefde. Herodes of Jozef? Ik heb dringend behoefte aan een Moeder die orde op zaken komt stellen.

 

Scroll naar boven